/ Przepisy / Żeberka w herbacie

Opis przygotowania

Pieprz i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Żeberka natrzeć solą i pieprzem, utłuczonym z zielem angielskim. Odstawić do zamarynowania na minimum 6 godzin.

W rondlu zalać obrane i pokrojone warzywa i liść laurowy – wodą z cukrem i octem.

Herbatę zawinąć w gazę i włożyć do wywaru. Całość gotować do odparowania 60% objętości płynu.

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, przecinając mięso równo między żebrami. Przełożyć do brytfanki i zalać marynatą, skrapiając jednocześnie olejem sezamowym.

Brytfankę wstawić do zamykanego, średnio nagrzanego grilla i piec do momentu, aż kości dadzą się poruszyć. Jeśli nie mamy zamykanego grilla, żeberka z marynatą możemy przełożyć do rękawa do pieczenia, a następnie upiec w piekarniku (ok. 1 ½ godz., temp. 150 st. C).

Po upieczeniu żeberka wyjąć z marynaty. Marynatę przecedzić. Jeśli pozostały płyn nie ma konsystencji sosu, zredukować na wolnym ogniu. Żeberka ułożyć na średnio rozgrzanym ruszcie i opiec, obracając i smarując odparowaną marynatą.

Podawać z sałatą, dodatkowo polać sosem z marynaty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 248
Ewa gotuje - odc. nr 248

Ostatni przed wakacjami odcinek „Ewa gotuje” upłynie pod znakiem...

 

Podobne przepisy

Pstrąg na sposób morski

Zacząć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...

Eskalopki z boczniaków

Grzyby w cieście naleśnikowym...

Wołowina duszona w słoiku

Sztuka mięsa nieco inaczej...

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Wróć do listy przepisów