Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili (wraz z pestkami). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wybić jajko. Dobrze wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki.
Zrumienić z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (np. ryżowym lub arachidowym). Przełożyć na ręcznik papierowy.
Na lekko rozgrzanej patelni, na klarowanym maśle, przesmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać mleko wymieszane z mąką, wymieszać. Zwiększyć płomień. Dodać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem. Do lekko gotującego się sosu dodać podsmażone pulpeciki i wszystko razem gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Podawać z kaszą jęczmienną i sałatką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi pulpety w sosie czosnkowym, podane z...
Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu...
Idealna na imprezę!
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...