Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać jajka, cały czas miksując. Dodać cukier waniliowy i sól. Wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Część przesiać do masy, dolać nieco mleka. Zmiksować. Znowu dodać sypkie składniki oraz resztę mleka. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Na samym końcu dolać wodę z octem.
Ciasto przelać do formy (wysmarowana masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia) i piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła. Lekko ostudzić.
Masło utrzeć, wymieszać z serkiem. Cały czas ubijając dodać miód i cukier puder. Na samym końcu wycisnąć sok z cytryny.
Wierzch ciasta pokryć polewą serową. Nałożyć czekoladę. Widelcem zrobić esy-floresy, uzyskując w ten sposób marmurkową polewę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na smażone, hiszpańskie pierogi empanadillas...
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. ...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z pros ...
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...