Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. Skropić oliwą. Zapiec w piekarniku - 180 st. C, 15-20 minut.
Przełożyć do miksera - wraz z sokiem powstałym podczas pieczenia. Dodać pomidory z puszki oraz sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko zmiksować. W razie potrzeby podgrzać. Można posłodzić do smaku cukrem brązowym. Dodać szczyptę soli.
Podawać udekorowane kleksem śmietany i listkiem bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem fascynacja lekką kuchnią śródziemnomorską! Ewa przyrządzi szybki...
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Bez glutenu!
Zaskakująca w smaku zupa doprawiona melisą i... pokrzywą.
Na połówce kury i wołowinie;-)