Ewa / Przepisy / Zebra

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej dodatkowo 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać bułką tartą.

Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.

Wyjąć i po wystudzeniu pokryć polewą czekoladową (z roztopionej czekolady, masła i mleka) i posypać zmielonymi uprażonymi orzechami.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 5 - jajek
  • szklanki - cukru
  • 1 - cukier waniliowy
  • 1 szklanka - wody
  • 1 szklanka - oleju arachidowego
  • 3 szklanki - mąki
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 2 łyżki - kakao
  • bakalie według uznania
  • 1 tabliczka - mlecznej czekolady
  • 2 łyżki - mleka
  • 1 łyżka - masła
  • posiekane orzechy włoskie
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 8

W kolejnym odcinku swego programu Ewa Wachowicz zaprasza na indyka i "zebrę"....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów