Ewa / Przepisy / Chrust

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka (w recepturze nie ma błędu co do ich liczby!). Wysiekać nożem i gdy jajka z m±k± zaczn± zamieniać się w „kluski”, ponownie zrobić dołek, wrzucić do niego ciepłe masło, wlać mleko i spirytus.

Zagnie¶ć ciasto (do¶ć wolne, ale tak musi być) i gdy jest już gładkie, zrobić kulkę i odstawić na stolnicy na ok. 20 minut (przykryć misk±, by nie obeschło). Następnie przekroić na pół i obficie podsypuj±c m±k± rozwałkować cieniutko - jak na makaron.

Pokroić na 3-centymetrowe paski, następnie podzielić na ok. 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek naci±ć na ¶rodku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec. Podobnie post±pić z drugim kawałkiem ciasta. Smażyć w dużym rondlu, na smalcu (można go zast±pić olejem arachidowym lub słonecznikowym).

Ja uważam, że na smalcu jest najsmaczniejszy, gdyż ten tłuszcz ma najwyższ± temperaturę smażenia, a chrust powinien bardzo szybko zezłocić się wła¶nie w wysokiej temperaturze.

Do przewracania doskonale nadaje się patyczek do szaszłyków lub widelec. Złocisty chrust wyj±ć na papierowy ręcznik, by obciekł z nadmiaru smalcu.

Przełożyć na duży płaski talerz i posypać cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 400 g - m±ki
  • 4 łyżki - cukru
  • 2 łyżki - masła
  • 8 - żółtek
  • 4 - jajka
  • 1 łyżka - mleka
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • smalec do smażenia
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 51

Między karnawałem a czasem przedwielkanocnej refleksji - innymi słowy między...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów