Ewa / Przepisy / Tort komunijny

Opis przygotowania

Jajka zmiksować z cukrem. Umieścić w kąpieli wodnej i miksować jeszcze przez 3-4 minuty, aż masa zwiększy swoją objętość. Zdjąć z ognia. Porcjami dodać kisiel, następnie proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

Przelać do tortownicy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica formy 25 cm). Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Zagotować 500 ml mleka. W 250 ml mleka zimnego rozprowadzić kaszę i dodać do mleka gorącego. Gotować dalej, aż masa zgęstnieje. Na samym końcu do gorącej masy dodać cukier. Schłodzić w zimnej wodzie.
Masło utrzeć. Gdy zbieleje, dodać wystudzoną kaszę. Wsypać kakao i zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na 3 części.

Ciasto przekroić - tak, by powstały 3 okrągłe placki. Przełożyć masą. Wierzch i boki również pokryć masą.
Masę marcepanową rozwałkować i wyciąć z niej krążek wielkości tortu (jako formy najlepiej użyć spodu tortownicy). Nałożyć na ciasto. Z resztek wyciąć dekoracyjne listki i ułożyć na środku tortu.
Na brzegu przykleić migdały - za pomocą roztopionej białej czekolady. Boki ciasta udekorować posiekanymi migdałami.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 5 - jajek
  • ¾ szklanki - cukru
  • 1 szklanka - kisielu brzoskwiniowego
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • Dekoracja
  • masa marcepanowa
  • migdały bez skórki
  • 1 tabliczka - białej czekolada
  • Krem
  • 750 ml - mleka
  • 6 łyżek - kaszy manny
  • szklanki - cukru
  • 2 łyżki - kakao
  • 300 g - masła
  • 4 łyżki - kakao
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 102

Tym razem odcinek „komunijny” – maj jest w Polsce miesiącem...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów