Ewa / Przepisy / Carpaccio z buraczków

Opis przygotowania

Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać. Na talerzu położyć rukolę, na nią buraczki - pokrojone na cienkie jak pergamin plastry (na szatkownicy do ogórków).

Czosnek posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać miód i kumin, wymieszać. Wlać ocet, następnie olej. Przyprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Sos przelać na buraczki. Przykryć folią i schłodzić w lodówce (przez minimum 2 godziny).

Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 3 - buraki
  • 1 garść - rukoli
  • 1 garść - szczypiorku
  • 2 łyżki - octu jabłkowego
  • 4 łyżki - oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka - miodu płynnego
  • 1 ząbek - czosnku
  • 2 szczypty - kuminu
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 126

Szynka świąteczna, carpaccio z buraczków i babka cud. Tuż przed Niedzielą...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów