Ewa / Przepisy / Szarlotka bez jajek

Opis przygotowania

Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać.

Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia, podzielić na trzy części. Do formy (25 x 40 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą) dać 1/3 sypkich składników, na nie połowę startych jabłek, na jabłka kolejną porcję składników sypkich, następnie pozostałe jabłka.

Na wierzch wyłożyć trzecią część sypkich składników i wiórki zimnego masła. Piec ok. 55 minut w temp. 180 st. C.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 szklanki - kaszy manny
  • 2 szklanki - mąki
  • 3 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • szklanki - cukru
  • Nadzienie
  • kg - kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki - cukru
  • 2 łyżeczki - cynamonu
  • 150 g - masła
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 91

Wielki Post rozpoczął się, w magazynie kulinarnym „Ewa gotuje”...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów