Ewa / Przepisy / Pesto z bazylii i rukoli

Opis przygotowania

Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku i obrać ze skórki. Wrzucić do miksera. Dodać czosnek. Zmielić. Posolić, dorzucić rukolę i bazylię. Zmiksować. Wlać oliwę i wymieszać na wolnych obrotach.

Jeśli pesto chcemy dłużej przechowywać, trzeba przełożyć je do zamykanego naczynia, zalać oliwą, przykryć i włożyć do lodówki.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 garść - orzechów laskowych
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżeczka - soli
  • 2 garście - rukoli
  • 1 garść - liści bazylii
  • ½ szklanki - oliwy
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 281

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę borówkową. Będzie też makaron z indykiem,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów