Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić.
Do miksera wsypać mąkę, posolić, dodać roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Dolać resztę wody, dodać rozpuszczone drożdże. Dobrze zmiksować.
Dodać drobno posiekany czosnek. Jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki (wysmarowanej smalcem gęsim i wysypanej mąką). Wyrównać, zwilżyć mlekiem i posypać czarnuszką.
Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 80 st. C. Następnie piec przez 45-50 minut w temp. 200 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa pokaże, jak w domowych warunkach upiec chleb. A ponieważ...
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Mięso umyć i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i pokroić drobniutko. ...
Pieczarki wyczyścić. Odciąć nóżki...
W sezonie na szparagi to pozycja obowiązkowa.