Ewa / Przepisy / Ryż z jabłkami

Opis przygotowania

W garnku roztopić łyżkę masła, wsypać ryż i lekko podsmażyć. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać je wodą, posolić do smaku i gotować na małym ogniu (15-20 minut), aż wchłoną cały płyn. Ryż może być lekko niedogotowany - taki nawet jest lepszy. Ważne, by był sypki (można jeszcze przed gotowaniem przelać go zimną wodą na sicie).

Jajka wybić do miski, roztrzepać widelcem, dodać do ryżu. Wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na talarki. Dodać cynamon i, w zależności od słodyczy jabłek, posłodzić.
Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ryżu, połowę jabłek, kolejną warstwę ryżu i drugą połowę jabłek. Na wierzchu rozłożyć równiutko ostatnią porcję ryżu i zalać słodką śmietanką. Okrasić wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 szklanki - ryżu
  • 4 szklanki - wody
  • 1 łyżka - masła
  • sól
  • 2 - jajka
  • 1 szklanka - słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki - masła
  • kg - jabłek
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • 3 łyżki - cukru
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 91

Wielki Post rozpoczął się, w magazynie kulinarnym „Ewa gotuje”...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów