Ewa / Przepisy / Pasztet z kurczaka

Opis przygotowania

Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką.

Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

Podawać z chrzanem. Świeży tarty chrzan (choć może być ze słoiczka) połączyć z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 - kurczak
  • 3 - marchewki
  • 2 - pietruszki
  • seler
  • 300 g - wątróbki drobiowej sparzonej
  • 400 g - boczku wędzonego
  • 1 - czerstwa bułka namoczona w mleku
  • natka pietruszki
  • 2 - jajka
  • ½ łyżeczki - gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka - imbiru
  • 1 łyżeczka - majeranku
  • 3 łyżeczki - domowej mieszanki przypraw
  • sól
  • pieprz
  • ¼ szklanki - rosołu
  • 200 g - boczku wędzonego
  • Chrzan z jajem
  • 180 g - chrzanu
  • 1 - jajko
  • 3 łyżki - śmietany
  • 2 łyżki - majonezu
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 181

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Warto już teraz pomyśleć jakie potrawy...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów