Ewa / Przepisy / Serca w galaretce

Opis przygotowania

Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Zdjąć z kuchenki. Wsypać żelatynę i mieszać tak długo, aż się rozpuści.

Wylać na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki.

Gdy „mleczko” stężeje, wyciąć serduszka (do wycinania można wykorzystać foremkę w kształcie serca). Przykleić do ścianek szklanki lub lampki do wina (od wewnątrz). Docisnąć, by usunąć pęcherzyki powietrza.

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną tężeć, wlać do szklanek z waniliowymi sercami. Schłodzić w lodówce.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i udekorować nią galaretki. Posypać siekanymi migdałami (wcześniej można je uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni).

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ szklanki - mleka
  • ½ szklanki - śmietanki 30%
  • 1 laska - wanilii
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżeczki - żelatyny
  • Dodatkowo
  • 2 galaretki - truskawkowe
  • szklanki - gorącej wody
  • 100 ml - śmietanki 30%
  • 1 łyżka - cukru pudru
  • migdały
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 284

Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów