Ewa / Przepisy / Ciasteczka z wróżbą

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę i olej. Wymieszać nożem, po czym rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić na chwilę, by odpoczęło. W tym czasie przygotować niewielki paseczki z wróżbą (najlepiej, aby różniły się od siebie).

Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć krążki (pierścieniem lub literatką). Na każdym położyć złożoną karteczkę z wróżbą i zlepić tak, jak pierogi (można lekko wygiąć, by powstały rogaliki – wówczas warto umieścić je na brzegu miski i naciągnąć rogi).

Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 szklanki - mąki
  • mąka do podsypania
  • ½ szklanki - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - cukru waniliowego
  • 2 - jajka
  • 1 łyżka - wody
  • 1 łyżka - oleju
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 283

Odcinek w całości inspirowany kuchnią chińską. Jako pierwsze danie Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów