Ewa / Przepisy / Ciasteczka z wróżb±

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę i olej. Wymieszać nożem, po czym rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić na chwilę, by odpoczęło. W tym czasie przygotować niewielki paseczki z wróżb± (najlepiej, aby różniły się od siebie).

Ciasto podsypać m±k± i rozwałkować na grubo¶ć ok. 3 mm. Wyci±ć kr±żki (pier¶cieniem lub literatk±). Na każdym położyć złożon± karteczkę z wróżb± i zlepić tak, jak pierogi (można lekko wygi±ć, by powstały rogaliki – wówczas warto umie¶cić je na brzegu miski i naci±gn±ć rogi).

Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 szklanki - m±ki
  • m±ka do podsypania
  • ½ szklanki - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - cukru waniliowego
  • 2 - jajka
  • 1 łyżka - wody
  • 1 łyżka - oleju
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 283

Odcinek w cało¶ci inspirowany kuchni± chińsk±. Jako pierwsze danie Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów