Ewa / Przepisy / Muffinki z boczkiem i na słodko

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni (powinien być chrupiący), odstawić do wystudzenia. Ser żółty też pokroić w kostkę.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia. Do drugiej miski wybić jajka, wlać olej i roztopione, przestudzone masło. Zmiksować. Stopniowo wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do wersji wytrawnej dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę słodką oraz ostrą, orzechy i ser żółty (mniej więcej garść, resztę zostawić do dekoracji). Przyprawić listkami tymianku. Dorzucić odsączony z tłuszczu boczek. Wymieszać.

Do reszty ciasta wsypać cukier. Dorzucić śliwki i czekoladę. Przyprawić cynamonem. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremek na muffinki – do 2/3 wysokości. Na wierzchu babeczek na słono rozłożyć resztę żółtego sera. Udekorować listkami tymianku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor. Muffinki na słodko udekorować cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 400 g - mąki
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 3 - jajka
  • 2 łyżki - oleju z pestek winogron
  • 125 g - masła
  • 300 ml - mleka
  • Na słodko
  • 1 łyżka - cukru
  • garść pokrojonych śliwek suszonych w dymie
  • garść pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
  • ½ łyżeczki - cynamonu
  • cukier puder do dekoracji
  • Na słono
  • ½ łyżeczki - soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki - papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g - sera żółtego
  • świeży tymianek
  • 150 g - boczku parzonego
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 282

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek śliwkowy. Zacznie od przystawki –...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów