/ Przepisy / Tartaletki z kremem pomarańczowym

Opis przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę orkiszową. Dosypać krupczatkę. Dodać zimne masło i cukier. Wszystko razem wysiekać. Gdy powstanie kruszonką, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Do dołka wybić żółtko. Dolać zimną wodę. Wymieszać nożem. Gdy powstaną kluski, zagnieść ciasto. Uformować kulkę, rozpłaszczyć i podzielić na 6 równych części. Każdą porcję rozwałkować i przełożyć do małych foremek na tarty – wysmarowanych masłem. Docisnąć palcami do dna i brzegów, spody nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.

Z pomarańczy otrzeć skórkę – do garnka nad gorącą kąpielą wodną. Z owocu wycisnąć sok (potrzeba około 200 ml). Przelać do garnka. Wybić jajka, dodać żółtka. Roztrzepać. Dodać masło i cukier. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką (co może potrwać 30-40 minut). Wystudzić.

Schłodzone foremki z ciastem przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć kulkami lub grochem. Piec w temp. 190 st. C przez 15 minut (tzw. ślepe pieczenie).Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut.

Wystudzone tartaletki napełnić chłodnym kremem i wstawić na chwilę do lodówki, by krem zastygł.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko i masło. Płynną czekoladą udekorować tartaletki, np. robiąc kratkę. Przełożyć na paterę. Można ozdobić świeżą miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 216
Ewa gotuje - odc. nr 216

Mamy środek długiego majowego weekendu – a tym samym początek sezonu...

 

Podobne przepisy

Ucierane z owocami leśnymi

Szybkie w przygotowaniu ciasto z jeżynami oraz borówkami.

Płatki z owocami leśnymi

Na domowym mleku migdałowym!

Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!

Panna cotta z galaretką z espresso

A do tego sos krówkowy!

Wróć do listy przepisów