Ewa / Przepisy / Ciasto wiewiórka

Opis przygotowania

Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, kakao i solą. Wraz z olejem stopniowo dodać do utartych jajek i zmiksować.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Śliwki pokroić na kawałki. Dodać do ciasta. Wsypać orzechy i wymieszać – tak, by ciasto obkleiło jabłka i bakalie. Przełożyć do prostokątnej formy, natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piec do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - jajka
  • ¾ szklanki - cukru
  • 2 łyżki - płynnego miodu
  • 2 szklanki - mąki
  • 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • 1 łyżeczka - kakao
  • szczypta soli
  • 150 ml - oleju z pestek winogron
  • 3 - jabłka
  • 10 - suszonych śliwek
  • 1 szklanka - posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do dekoracji
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 212

Tym razem Ewa proponuje kurczaka nadziewanego wątróbką, surówkę z buraczków...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów