/ Przepisy / Wuzetka

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka – stopniowo, po jednym. Następnie wsypać mąkę i mąkę kartoflaną, przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do prostokątnej formy (blacha natłuszczona masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wyrównać i wstawić na około 50 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić (wystarczy ½ szklanki wody). Zimną śmietanę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z ½ cytryny. Zmiksować. Dolać rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę. Delikatnie połączyć z bitą śmietaną – szpatułką lub drewnianą łyżką.

Wystudzony placek przekroić wzdłuż na pół. Naponczować mocną herbatą z rumem. Na pierwszy placek nałożyć masę serową, równo rozłożyć i przykryć drugim plackiem. Wyrównać brzegi. Ciasto wstawić do lodówki, by masa stężała.

Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Tak przygotowaną polewą pokryć wierzch wuzetki.

Gdy polewa zastygnie, udekorować bitą śmietaną (przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki – tak, by ciasto można było podzielić na kwadraty).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 211
Ewa gotuje - odc. nr 211

Tym razem Ewa zaprasza na doskonałe polędwiczki wieprzowe w sosie porowym,...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka francuskie z borówkami

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...

Torcik z powidłami

Zdobiony płatkami migdałów i czekoladą!

Szarlotka na rubinoli

Kruche z rubinolą;-)

Keks

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę ...

Wróć do listy przepisów