Ewa / Przepisy / Daktylowiec

Opis przygotowania

Daktyle pozbawić pestek, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać herbatą i zostawić na co najmniej 10 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładką papkę.

Jajka utrzeć z cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać papkę daktylową. Cały czas miksując dolać roztopione i przestudzone masło.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej, odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Formę keksową wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest upieczone.

Gotowe ciasto ostudzić. Wierzch pokryć lukrem(sok z cytryny wystarczy wymieszać z cukrem pudrem). Udekorować kawałkami posiekanych daktyli.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 150 g - wydrylowanych daktyli
  • 100 ml - mocnej herbaty
  • 3 - jajka
  • 140 g - cukru brązowego
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 200 g - mąki
  • 150 g - masła
  • 3 - gruszki
  • sok z cytryny
  • Do dekoracji
  • cukier puder
  • daktyle
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 204

W "Ewa gotuje" ciąg dalszy kuchni hiszpańskiej. Tym razem Ewa Wachowicz...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów