/ Przepisy / Ananasowiec w kwiatach

Opis przygotowania

Ananasa obrać. Za pomocą małej, okrągłej łyżeczki lub nożyka usunąć sęki. Pokroić w plastry o grubości około 3 mm. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Na folii ułożyć plastry ananasa. Włożyć na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 100 st. C (termoobieg). Następnie wyjąć, odwrócić na drugą stronę i przełożyć do foremek na muffinki (wysmarowanych masłem). Temperaturę zmniejszyć do 80 st. C i suszyć przez ok. 2 godziny. Po wysuszeniu zostawić w foremkach na kilka godzin, by plastry przybrały kształt kwiatów. Można też wysuszyć w suszarce do owoców.

Kefir i śmietanę wlać do miski, dodać cukier. Dokładnie wymieszać (aż cukier się rozpuści). Mleko podgrzać, rozpuścić żelatynę. Dodać do masy śmietanowej. Szybko wymieszać i przelać do tortownicy. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę, połączyć z zalewą z ananasa. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy z masą śmietanową. Ponownie odstawić na 1-2 godziny.

Udekorować „kwiatami“ z ananasa. Podawać z sosem truskawkowym – owoce wystarczy podgotować z cukrem, zmiksować i wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 188
Ewa gotuje - odc. nr 188

Na polskich targowiskach coraz częściej pojawiają się nowalijki. Ewa postanawia...

 

Podobne przepisy

Ciasto jogurtowe z nutką pomarańczy

Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem ...

Placek tarty

Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...

Parfait kawowo-waniliowy

Domowe lody z sosem czekoladowym!

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Wróć do listy przepisów