/ Przepisy / Rolada dwukolorowa

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wmieszać cukier i cukier waniliowy. Delikatnie, szpatułką lub drewnianą łyżką, dodać po kolei żółtka, przesianą mąkę i oliwę. Mieszać tak długo, aż składniki się połączą.

Połowę ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego i długimi, ukośnymi pasami nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać, przełożyć do rękawa i nałożyć na blachę między pasami jasnego ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 5-7 minut.

Biszkopt wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę wyściełaną ściereczką (formą do góry), zdjąć blachę i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Jeśli nie zrobimy tego od razu, papier przyklei się do ciasta.

Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować, wsypać cukier, wymieszać. Gotować dalej na małym ogniu - przez 5-10 minut, aż cukier się rozpuści, mleko zredukuje i zgęstnieje.

Stopniowo wmieszać zmielone orzechy. Podgrzewać dalej na małym ogniu, cały czas mieszając - przez ok. 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

Masło spienić. Porcjami wmieszać wystudzoną masę orzechową, dolać spirytus.

Na cieście rozsmarować równo masę orzechową. Przy pomocy ściereczki, na której studził się biszkopt, zwinąć roladę. Odstawić do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Wyjąć, ozdobić cukrem pudrem.

Talerzyki, na których będziemy podawać roladę, można udekorować za pomocą świątecznych foremek (wystarczy wyciąć je z tektury) i cukru pudru.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 177
Ewa gotuje - odc. nr 177

Bakalie są bardzo charakterystycznym składnikiem wigilijnych potraw. Dlatego...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka z wróżbą

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...

Gruszki w czerwonym winie

Cukier zalać w garnku winem i postawić na ogniu. Dodać przyprawy. Powoli odparować po ...

Jabłecznik z lukrem z białek

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier...

Torcik orzechowo-migdałowy

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Kakao rozprowadzić w mleku, robiąc gę ...

Wróć do listy przepisów