Ewa / Przepisy / Migdałowa śnieżynka

Opis przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

W drugiej misce utrzeć miękkie masło. Porcjami dodać cukier, cały czas miksując. Wybić jajka – po jednym. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wlać ekstrakt migdałowy. Wymieszać i przełożyć do foremki (formę dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką).

Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy, by ciasto nie przywarło.

Po wystudzeniu udekorować lukrem (na soku z cytryny, likierze migdałowym i cukrze pudrze). Ozdobić „perełkami” z cukru.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 100 g - zmielonych migdałów
  • 120 g - mąki
  • łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 200 g - masła
  • 180 g - drobnego cukru
  • 4 - jajka
  • 2 łyżeczki - ekstraktu z migdałów
  • Lukier
  • sok z cytryny
  • 40 ml - likieru migdałowego
  • cukier puder
  • Zdobienie
  • kuleczki-perełki z cukru
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 293

Tuż przed świętami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów