Ewa / Przepisy / Ciasto Maryla

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić cukrem (dosypywać porcjami). Uperfumować miąższem z laski wanilii. Dodać żółtka (po jednym). Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką. Przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 25 cm). Wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Przygotować biszkopt kakaowy. Do piany z żółtkami, przygotowanej jw., dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.

Zrobić ciasto zielone. Do masy jajecznej z wanilią przesiać mąkę z jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.

Masa kokosowa. Mleko zagotować z cukrem, dosypać wiórki kokosowe, wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć. Stopniowo dodać mleko z kokosem. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać. Wstawić do lodówki.

Masa wiśniowa. ½ szklanki soku wiśniowego i ½ szklanki wiśniówki wlać do garnka. Posłodzić, wymieszać i zagotować. W reszcie wiśniówki rozmieszać budyń. Wlać do garnka z sokiem i alkoholem. Ugotować. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć. Stopniowo, po łyżce, dodać wystudzony budyń. Dorzucić wiśnie odcedzone z syropu. Wstawić do lodówki.

Złożyć tort. Blaty naponczować (biszkopt waniliowy od spodu). Na ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosową. Wyrównać. Przykryć ciastem zielonym. Lekko docisnąć. Nałożyć masę wiśniową, wyrównać i przykryć biszkoptem waniliowym. Wstawić do lodówki.

Wierzch pokryć lukrem. Na brzegu zrobić wianuszek z kandyzowanych skórek.

wydrukuj przepis
Składniki
  • Biszkopt waniliowy
  • 3 - jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki - cukru
  • laska wanilii
  • 3 łyżki - mąki
  • łyżeczki - proszku do pieczenia
  • Do ciasta kakaowego
  • 1 łyżka - kakao
  • Do ciasta zielonego
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka - zielonego, mielonego jęczmienia
  • Masa kokosowa
  • ½ szklanki - mleka
  • ½ szklanki - cukru
  • 150 g - wiórków kokosowych
  • 1 kostka - masła
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • Masa wiśniowa
  • 1 - budyń śmietankowy
  • ½ szklanki - soku wiśniowego
  • 1 szklanka - domowej wiśniówki
  • 3 łyżki - cukru
  • 1 kostka - masła
  • garśc wiśni z syropu
  • Poncz
  • wódka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka - cukru pudru
  • Zdobienie
  • sok wiśniowy
  • cukier puder
  • kandyzowane skórki owoców
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 292

Tym razem Ewa pokaże, co – oprócz kotletów czy zrazów – można...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów