Ewa / Przepisy / Ciasto Maryla

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić pianę. Utrwalić cukrem (dosypywać porcjami). Uperfumować mi±ższem z laski wanilii. Dodać żółtka (po jednym). Wsypać m±kę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułk±. Przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart± (¶rednica 25 cm). Wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Przygotować biszkopt kakaowy. Do piany z żółtkami, przygotowanej jw., dodać m±kę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.

Zrobić ciasto zielone. Do masy jajecznej z wanili± przesiać m±kę z jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, przelać do tortownicy i upiec.

Masa kokosowa. Mleko zagotować z cukrem, dosypać wiórki kokosowe, wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć. Stopniowo dodać mleko z kokosem. Zmiksować. Wlać spirytus. Wymieszać. Wstawić do lodówki.

Masa wi¶niowa. ½ szklanki soku wi¶niowego i ½ szklanki wi¶niówki wlać do garnka. Posłodzić, wymieszać i zagotować. W reszcie wi¶niówki rozmieszać budyń. Wlać do garnka z sokiem i alkoholem. Ugotować. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć. Stopniowo, po łyżce, dodać wystudzony budyń. Dorzucić wi¶nie odcedzone z syropu. Wstawić do lodówki.

Złożyć tort. Blaty naponczować (biszkopt waniliowy od spodu). Na ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosow±. Wyrównać. Przykryć ciastem zielonym. Lekko docisn±ć. Nałożyć masę wi¶niow±, wyrównać i przykryć biszkoptem waniliowym. Wstawić do lodówki.

Wierzch pokryć lukrem. Na brzegu zrobić wianuszek z kandyzowanych skórek.

wydrukuj przepis
Składniki
  • Biszkopt waniliowy
  • 3 - jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki - cukru
  • laska wanilii
  • 3 łyżki - m±ki
  • łyżeczki - proszku do pieczenia
  • Do ciasta kakaowego
  • 1 łyżka - kakao
  • Do ciasta zielonego
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka - zielonego, mielonego jęczmienia
  • Masa kokosowa
  • ½ szklanki - mleka
  • ½ szklanki - cukru
  • 150 g - wiórków kokosowych
  • 1 kostka - masła
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • Masa wi¶niowa
  • 1 - budyń ¶mietankowy
  • ½ szklanki - soku wi¶niowego
  • 1 szklanka - domowej wi¶niówki
  • 3 łyżki - cukru
  • 1 kostka - masła
  • gar¶c wi¶ni z syropu
  • Poncz
  • wódka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka - cukru pudru
  • Zdobienie
  • sok wi¶niowy
  • cukier puder
  • kandyzowane skórki owoców
Wy¶lij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 292

Tym razem Ewa pokaże, co – oprócz kotletów czy zrazów – można...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów