Ewa / Przepisy / Sernik z Baileysem

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Herbatniki włożyć do worka i rozgnieść wałkiem lub zmiksować w robocie na drobne okruchy. Wsypać do miski. Zalać masłem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wyrównać i docisnąć. Foremkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Ser przełożyć do miski. Dodać cukier puder, kakao, cukier waniliowy oraz Baileysa. Zmiksować. Wlać roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Połączyć z bitą śmietaną. Rozłożyć na blacie z herbatników. Wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Udekorować tartą czekoladą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 250 g - herbatników czekoladowych
  • 125 g - masła
  • 600 g - serka Philadelphia
  • ½ szklanki - cukru pudru
  • 1 łyżeczka - kakao
  • 1 łyżeczka - cukru waniliowego
  • 1 kieliszek - Baileysa
  • 100 g - czekolady gorzkiej
  • 400 ml - śmietany
  • Dekoracja
  • czekolada gorzka
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 291

Ponieważ wielu naszych rodaków na swoją nową ojczyznę wybrało Irlandię,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów