Ewa / Przepisy / Ciasteczka z migdałami i morelami

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem i miąższem z laski wanilii. Wmiksować jajko. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Zmiksować.

Dorzucić obrane ze skórki i drobno pokrojone migdały oraz pokrojone morele. Wymieszać.

Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć, dociskając palcami.

Piec przez 15-20 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć z pieca i zostawić na 10 minut na blasze, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

 

wydrukuj przepis
Składniki
  • 120 g - masła
  • ¾ szklanki - cukru
  • laska wanilii
  • 1 - jajko
  • 300 g - mąki
  • łyżeczki - proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki - kakao
  • ¼ łyżeczki - cynamonu
  • garść migdałów
  • garśc moreli suszonych
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 290

Ten odcinek inspirowany jest kuchnią włoską. A ponieważ w programie Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów