Ewa / Przepisy / Kremówki wiedeńskie

Opis przygotowania

Przygotować ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło. Wysiekać. Zagnieść. Uformować płaski prostokąt. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 15 minut.

Zrobić ciasto kluskowe. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać szczyptę soli. Zrobić dołeczek, wybić jajka. Wlać wodę. Wymieszać nożem. Zagnieść ciasto. Przykryć miską i zostawić na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkować. Na środku ułożyć ciasto maślane. Rogi zawinąć do środka (powinny zakryć ciasto maślane). Rozwałkować. Złożyć „na trzy” (węższym bokiem do środka). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 20 minut.

Schłodzone ciasto podsypać mąką i rozwałkować jak na pierogi. Ponownie złożyć „na trzy”. Owinąć folią i zanieść do lodówki na kolejne 20 minut. Wszystkie czynności powtórzyć 4-6 razy.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i przełożyć do foremek. Nakłuć widelcem. Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C.

Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę. Zmiksować. Małym strumyczkiem wlać mleko, cały czas miksując. Przelać do garnka po mleku i zagotować. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać masło. Wymieszać i lekko przestudzić.

Masę przelać na blat ciasta francuskiego. Rozsmarować. Odstawić w chłodne miejsce.

Śmietanę ubić na sztywno. Nałożyć na zimny krem. Wyrównać. Przykryć drugim blatem cista. Oprószyć cukrem pudrem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 100 g - mąki
  • 2 kostki - masła
  • Ciasto kluskowe
  • 400 g - mąki
  • szczypta soli
  • 2 - jajka
  • ½ szklanki - wody
  • Krem
  • 1 l - mleka
  • 7 - żółtek
  • 250 g - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 2 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki - mąki pszennej
  • 100 g - masła
  • Ponadto
  • 1 l - śmietany 36%
  • cukier puder do dekoracji
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 288

Tym razem Ewa upiecze kremówkę. Właśnie to ciastko jest jednym z najbardziej...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów