/ Przepisy / Makaron gryczany z pomidorami

Opis przygotowania

Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).
Czosnek i suszone pomidory pokroić w kostkę, ewentualnie pomidory w paseczki. Można też dać suszone pomidory w oliwie.

Na patelnię wlać oliwę i gdy lekko się rozgrzeje, wrzucić pokrojony czosnek. Podsmażyć cały czas mieszając. Dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu - tak, by czosnek się nie przypalił i nie nabrał goryczki.
Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Wymieszać, by aromatyczny sos pokrył cały makaron. Przełożyć na półmisek, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i tartym parmezanem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 109
Ewa gotuje - odc. nr 109

”Makaron gryczany z oliwą i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...

 

Podobne przepisy

Warkocz francuski

Z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem...

Eskalopki z boczniaków

Grzyby w cieście naleśnikowym...

Bakłażany pod parmezanem

Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

Perliczka na miodzie

Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.

Wróć do listy przepisów