Ewa / Przepisy / Kurze udka w glazurze

Opis przygotowania

Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyte i osuszone). Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości (co trwa ok. pół godziny). Ważne, by w trakcie duszenia często obracać mięso, aby z obu stron równomiernie pokryło się glazurą.

W tym czasie ugotować ryż na sypko. W garnku rozpuścić łyżkę masła i wrzucić szklankę ryżu. Gdy ziarenka zrobią się szkliste, zalać dwiema szklankami wody, posolić do smaku i gotować na małym ogniu ok. 20 minut (do miękkości).

wydrukuj przepis
Składniki
  • 8 - udek z kurczaka
  • 2 łyżki - masła
  • 4 łyżki - miodu
  • 6 łyżek - sosu sojowego
  • Ryż na sypko
  • 1 szklanka - ryżu
  • 2 szklanki - wody
  • 1 łyżka - masła
  • sól
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 101

W tym odcinku Ewa Wachowicz przygotuje kurze udka w glazurze z miodu i...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów