Ewa / Przepisy / Bajkowy torcik jabłkowy

Opis przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i margarynę. Posiekać nożem. Gdy ciasto jest już grudkowate, zrobić w nim dołek i wybić jajka. Wyrobić.

Dno tortownicy (o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i lekko oprószyć bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy. Resztę uformować w wałek, lekko rozpłaszczyć, wyłożyć boki formy i palcami połączyć ze spodem.

Przygotować masę. W połowie szklanki zimnego soku jabłkowego rozpuścić budynie, cukier i cukier waniliowy (jeśli budynie są słodzone, nie dawać cukru). Resztę soku postawić na gazie. Jak się zagotuje, dodać do niego sok z posłodzonym budyniem. Cały czas mieszając zagotować jeszcze raz. Odstawić.

Jabłka (najlepsza będzie szara reneta) obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na cieście, wyrównać i zalać ciepłą masą budyniową. Piec ok. 70 minut w temp. 160 st. C.

Gdy ciasto ostygnie udekorować bitą śmietaną z cukrem waniliowym i mlekiem w proszku (śmietaną można też posmarować rant ciasta).

Kartkę papieru złożyć na cztery. Wyciąć niewielkie otworki o różnych rozmiarach i kształtach (tak jak w łowickiej wycinance). Rozłożyć nad ciastem i dekorować posypując kakao.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 250 g - mąki
  • 100 g - cukru
  • 125 g - margaryny
  • 2 - jajka
  • 1 - cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
  • Masa
  • ¾ l - soku jabłkowego
  • 1 - cukier waniliowy
  • 2 - budyń waniliowy
  • 4 łyżki - cukru
  • ½ l - śmietany kremówki 36%
  • 1 - cukier waniliowy
  • 1 łyżka - mleka w proszku
  • kakao
  • 1 kg - jabłek
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 18

W tym programie Ewa Wachowicz odwiedzi akademik przy Al. 29 Listopada w...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów