Ewa / Przepisy / Kawowe ptasie mleczko

Opis przygotowania

Mleko i śmietanę połączyć, zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozpuścić (najlepiej w gorącej kąpieli wodnej). Żółtka ubić z cukrem, dodając stopniowo mleko ze śmietaną (przecedzone przez sitko) oraz czekoladę. Dolać żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w odrobinie ciepłego mleka ze śmietaną) i kawę. Ostudzić.

Biszkopty nasączyć w likierze rozrzedzonym ciepłą wodą. Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Dno formy wyłożyć okrągłymi biszkoptami, boki połówkami podłużnych. Zalać wystudzoną masą. Wstawić do lodówki.

Schłodzone ptasie mleczko ozdobić bitą śmietaną i filetami z pomarańczy (z owocu odkroić skórkę - wraz z błonką osłaniającą miąższ, po czym wyciąć filety).

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ szklanki - mocnej kawy
  • ½ szklanki - mleka
  • ½ l - śmietanki
  • 300 g - gorzkiej czekolady
  • 6 - żółtek
  • 100 g - cukru
  • 3 łyżki - żelatyny
  • 2 paczki - biszkoptów
  • 8 łyżek - likieru pomarańczowego
  • 8 łyżek - wody
  • Do dekoracji
  • 2 szklanki - śmietanki 36%
  • 1 łyżka - mleka w proszku
  • 1 łyżeczka - cukru waniliowego
  • 1 - pomarańcza
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 31

Tym razem Ewa Wachowicz ugotuje na parze solę, którą poda z salsą pomidorową....

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów