Ewa / Przepisy / Polędwiczka z kwiatami begonii

Opis przygotowania

Mięso oczyścić z błon i obkroić. Wszystkie przyprawy rozgnieść w moździerzu, rozsypać na desce. W tak przygotowanej suchej marynacie obtoczyć polędwiczkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Zamarynowane mięso obsmażyć na smalcu – na patelni lub od razu w naczyniu żaroodpornym. Podlać winem, przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by polędwiczka „odpoczęła”. Następnie pokroić w plastry. Sos spod mięsa zagęścić mąką ziemniaczaną (rozrobioną w zimnej wodzie).

Podawać na purée ziemniaczano-brokułowym (mięso polać sosem), w towarzystwie modrej kapusty zasmażanej (na winie czerwonym, z dodatkiem żurawiny). Udekorować listkami jarmużu, pędami lucerny i kwiatami begonii.

wydrukuj przepis
Składniki
  • polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka - ziaren kolendry
  • 1 łyżka - ziaren gorczycy
  • 1 łyżka - soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka - pieprzu kolorowego w ziarnach
  • 1 łyżka - smalcu gęsiego lub wieprzowego
  • 1 kieliszek - wina czerwonego wytrawnego
  • Dekoracja
  • listki jarmużu
  • kiełki lucerny
  • kwiaty begonii
  • Dodatkowo
  • mąka do zagęszczenia sosu
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 285

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów