Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem – z zewnątrz oraz w środku. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Z pomarańczy wykroić filety. Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do kaczki. Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca).
Na stół podawać w całości – na półmisku. Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W Wielką Sobotę potrawy typowo świąteczne. Wielkanocną krzątaninę Ewa zacznie...
(ilość składników zależy od wielkości kociołka, poniższe gramatury wystarczają do zap ...
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...
Coś w rodzaju curry z kurczaka;-)
Z kopytkami czuje się jak ryba w wodzie;-)