Ewa / Przepisy / Piersi z kurczaka nadziewane

Opis przygotowania

W piersi kurczaka zrobić dziurę (jak w bułce na hot-doga), nałożyć farsz z pokrojonych, suszonych pomidorów, kaparów, oliwek i bazylii. Z zewnątrz oprószyć solą i pieprzem, obsypać gotową mieszanką przypraw (suszone pomidory z czosnkiem i bazylią). Odstawić na kilka godzin.

Zamarynowane piersi przełożyć do garnka o grubym dnie, podlać oliwą z pomidorów i wodą. Dusić do miękkości.
Podawać z domowym pesto i makaronem. Pesto rozsmarować na talerzu, na lustrze sosu położyć kurzą pierś. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy. Odcedzić, dodać nieco sosu pesto, wymieszać i wyłożyć na talerz. Udekorować świeżą bazylią - dla lepszego efektu można dać bazylię czerwoną.

Pesto zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzeszków pinii (można je zastąpić prażonymi i pozbawionymi łupiny orzechami laskowymi - wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temp. 200 st. C; gdy się upieką, przekładamy na ściereczkę i ocierając o siebie pozbawiamy skórki). Orzechy wrzucamy do miksera, dodajemy czosnek i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy liście oregano, mięty i bazylii (bez łodyżek). Można dodać trochę natki pietruszki - kolor będzie intensywniejszy. Znów miksujemy i strumyczkiem dolewamy oliwę z oliwek - cały czas miksując, aż powstanie gładki sos.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 4 - piersi z kurczaka
  • suszone pomidory w oliwie
  • zielone oliwki
  • 1 łyżka - kaparów
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • Dodatki
  • makaron farfalle
  • domowe pesto
  • Pesto zielone
  • 100 g - orzeszków pinii lub laskowych
  • 4 ząbki - czosku
  • ½ łyżeczki - soli
  • pieprz
  • oregano
  • mięta
  • 2 garście - bazyli
  • 100 ml - oliwy
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 163

Odcinek inspirowany kuchnią włoską, będzie krem z cukinii, faszerowane...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów