Ewa / Przepisy / Mintaj pod kruszonką chlebową

Opis przygotowania

Filety rozmrozić, przyprawić solą, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą. Odstawić.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek (jeśli jest chudy, dolać trochę oliwy). Gdy się podsmaży, dodać posiekaną cebulę. Zeszklić. Dorzucić drobno pokrojony czosnek. Wszystko razem podsmażać jeszcze przez chwilę.

Czerstwy chleb poszarpać na kawałki, wrzucić na patelnię i na małym ogniu podsuszyć z cebulką, czosnkiem i boczkiem. Przełożyć do robota i zmiksować na kruszonkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miękkie masło. Wymieszać.

Filety rybne ułożyć na pergaminie w naczyniu do zapiekania. Na rybie położyć warstwę kruszonki (mniej więcej 2 cm) - tak, by szczelnie przykryła filety. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, na ok. 25 minut (ostatnie 5 minut z funkcją grillowania, aby kruszonka się zrumieniła).
Podawać na roszponce, z pomidorkami koktajlowymi.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - filetów z mintaja
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • Dekoracja
  • roszponka
  • pomidorki koktajlowe
  • Kruszonka
  • 100 g - boczku wędzonego
  • 1 - cebula
  • 2 ząbki - czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 4 kromki - czerstwego pieczywa pszennego
  • natka pietruszki
  • 100 g - masła solonego
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 185

W tym odcinku Ewa zaproponuje mintaja zapiekanego pod kruszonką chlebową,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów