/ Przepisy / Gulasz zapiekany

Opis przygotowania

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko podsmażyć.

Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Przełożyć do garnka. Przyprawić domową mieszanką przypraw, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziołami prowansalskimi oraz chili.
Przecier i musztardę rozprowadzić w 100 ml wywaru, dodać do mięsa. Dusić na małym ogniu przez ok. 45 minut. W tym czasie dolewać wywar - by nie przypalić mięsa.

Paprykę oraz kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do garnka. Dusić przez kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego zawartość garnka. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i przykryć nim gulasz. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nakłuć widelcem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - ok. 25 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 170
Ewa gotuje - odc. nr 170

W tym odcinku: krem z pieczonych pomidorów, gulasz zapiekany, na deser...

 

Podobne przepisy

Kotlety indycze w fistaszkach

Indyk w orzechowej panierce;-)

Indyk z sosem cebulowym

Mięso umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem. Masło ...

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Gęś domowa

Na jubileusz - gęsina!

Wróć do listy przepisów