/ Przepisy / Gołąbki w żurku

Opis przygotowania

W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielonych liści. Gotować przez 30 minut. Powoli i delikatnie odciąć liść po liściu, z każdego ostrym nożykiem usunąć twarde części.

Na patelnię wlać oliwę, wsypać ryż. Gdy się zeszkli, zalać wodą (3 szklanki), posolić i gotować na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę i dostatecznie zmięknie.

Na dużej patelni stopić masło i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Szybko usmażyć na złotobrązowy kolor - w gołąbkach cebula musi być dobrze zrumieniona, a nie jedynie uduszona, bo to ona nadaje im dobry smak. Do cebuli wrzucić drobno pokrojony czosnek, podsmażyć. Mięso zmielić. Dodać usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość połączyć z ryżem, doprawić solą i pieprzem.

Na każdy liść nałożyć garść masy ryżowo-mięsnej i uformować średniej wielkości gołąbki (wychodzi około 15). Dno gęsiarki wymościć czterema kapuścianymi liśćmi, następnie szczelnie ułożyć gołąbki, przykryć trzema liśćmi i zalać śmietaną połączoną z żurem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 1  1/2  godziny. Podawać z sosem powstałym w trakcie pieczenia.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 120
Ewa gotuje - odc. nr 120

Gołąbki w żurku pływające, ciasteczka karnawałowe. W pierwszym po Nowym...

 

Podobne przepisy

Sznycel w bułce

Po prostu mielony...

Indyk na zielonej łące

Z szynką, makaronem i sosem...

Nóżki indycze w piwie

W jednym garnku...

Sznycel z ryby i kartofla

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić...

Wróć do listy przepisów