Ewa / Przepisy / Pieczeń cielęca

Opis przygotowania

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.

Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą.

Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.

Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

wydrukuj przepis
Składniki
  • kg - szynki cielęcej
  • sól
  • 1 łyżka - masła klarowanego
  • 100 ml - białego wytrawnego wina
  • Marynata
  • 2 łyżki - białego octu winnego
  • 2 łyżki - oliwy
  • 1 łyżka - miodu
  • 1 łyżeczka - sosu sojowego
  • 1 łyżeczka - pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka - tymianku
  • 4 ząbki - czosnku
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 293

Tuż przed świętami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów