Ewa / Przepisy / Sakiewki schabowe

Opis przygotowania

Czosnek posiekać, podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić szpinak. Gdy zmięknie, dodać rodzynki wraz z alkoholem. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić. Przyprawić solą oraz chili. Na każdy kawałek schabu nałożyć łyżkę farszu oraz 2-3 kostki sera. Zrobić sakiewkę, obwiązać dratwą.

W naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło klarowane. Obsmażyć sakiewki. Podlać cydrem.

Przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Podawać z sosem spod sakiewek oraz ugotowaną brukselką, okraszoną bułką tartą usmażoną na maśle.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ kg - schabu bez kości
  • 6 ząbków - czosnku
  • 1 łyżka - masła do smażenia
  • 1 op. - świeżego szpinaku
  • garść rodzynków namoczonych w żubrówce
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • ser cheddar w kawałku
  • 1 łyżka - masła klarowanego
  • 100 ml - cydru
  • Dodatkowo
  • brukselka
  • bułka tarta usmażona na maśle
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 292

Tym razem Ewa pokaże, co – oprócz kotletów czy zrazów – można...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów