Ewa / Przepisy / Kluski śląskie z jabłkiem

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Podzielić na 4 części – jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić. Uformować kluski, wkładając do każdej małą kosteczkę jabłka. W kluskach zrobić wgłębienia (palcem). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • 1 - miękkie jabłko
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 288

Tym razem Ewa upiecze kremówkę. Właśnie to ciastko jest jednym z najbardziej...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów