Ewa / Przepisy / Pierś kacza w sosie śliwkowym

Opis przygotowania

Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć, nie naruszając mięsa. Z obu stron oprószyć solą, od strony mięsa posypać młotkowaną kolendrą. Przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni – skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż wytopi się cały tłuszcz, po czym przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kilka minut.

Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym – tym razem skórą do góry. Włożyć do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C, i piec przez 6-12 minut (co zależy od wielkości filetów).

W tym czasie przygotować sos. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię z kaczym tłuszczem i dusić do miękkości. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiar trzeba odlać. Po chwili wlać wino. Dorzucić suszone śliwki (wcześniej warto je namoczyć w wodzie). Trzymać na ogniu tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić miodem. Przyprawić ostrą papryką.

Po upieczeniu mięso odłożyć na 5 minut, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z kluskami śląskimi oraz sosem śliwkowym.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 2 - piersi kaczki ze skórą
  • garść ziaren kolendry
  • sól
  • Do podania
  • kluski śląskie z jabłkiem
  • domowe kiszonki
  • Sos
  • garść śliwek węgierek
  • 150 ml - wytrawnego czerwonego wina
  • kilka śliwek suszonych w dymie
  • 1 łyżka - miodu
  • szczypta ostrej papryki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 288

Tym razem Ewa upiecze kremówkę. Właśnie to ciastko jest jednym z najbardziej...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów