Ewa / Przepisy / Modra kapusta z żurawiną

Opis przygotowania

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20-30 minut. Kapusta powinna być al dente.

Po tym czasie odcedzić i przełożyć na patelnię, podlać czerwonym winem, wrzucić żurawinę. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić do smaku, zakwasić sokiem z cytryny.

Pod koniec dodać łyżkę masła (można też zrobić zasmażkę z masła i mąki). Przyprawić solą do smaku. Podawać na ciepło.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ główki - kapusty czerwonej
  • 50 - czerwonego wina wytrawnego
  • garść żurawiny
  • cukier brązowy do smaku
  • sól
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka - masła
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 285

W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi polędwiczkę wieprzową na purée z ziemniaków...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów