Ewa / Przepisy / Fondue

Opis przygotowania

W rondlu rozgrzać oliwę, przecisnąć czosnek, lekko podsmażyć. Dorzucić sery starte na tarce o grubych oczkach. Dolać wino Podgrzewać, cały czas mieszając.

W kirszu i odrobinie wina rozpuścić mąkę ziemniaczaną (to ona pomoże nadać gładką konsystencję fondue). Dodać do garnka i mieszać do momentu, aż powstanie gładka masa serowa - cały czas podgrzewając na małym ogniu. Ale uwaga: ten serowy sos lubi się rozwarstwiać...

Doprawić pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Gotowy sos przełożyć do naczynia do fondue i postawić na podgrzewaczu.

Bagietkę pokroić w dość dużą kostkę.

Kawałki pieczywa nabijać na długie widelce i jeść, zanurzając w płynnym serze.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 300 g - sera gruyere
  • 300 g - sera ementaler
  • 100 g - sera appenzeller
  • 1 łyżka - oliwy
  • 1 ząbek - czosnku
  • 1 szklanka - białego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek - kirsz
  • 2 łyżeczki - mąki ziemniaczanej
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • bagietka
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 183

To będzie odcinek dla amatorów serów. Ewa przygotuje fondue z trzech rodzajów...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów