Ewa / Przepisy / Krem z ziemniaków i pora

Opis przygotowania

Ziemniaki i seler pokroić w kostkę, przesmażyć w garnku na maśle (najpierw wrzucić ziemniaki, po chwili seler). Dodać pokrojony w plastry por (tylko białą część) oraz posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać bulionem i ugotować do miękkości.

Zupę zmiksować. Zabielić kremówką (wcześniej zahartować). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawać w kubku z chipsami z selera (warzywo cienko pokroić i usmażyć w oleju). Udekorować natką pietruszki.

Zupa świetnie smakuje z plastrami wędzonego łososia.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 5 - ziemniaków
  • ½ - selera
  • 1 - duży por
  • 2 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • 1 l - wywaru jarzynowego
  • 125 ml - kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Do podania
  • chipsy z selera
  • natka pietruszki
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 284

Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów