Ewa / Przepisy / Chiński rosół z jajem

Opis przygotowania

Do gorącego rosołu zetrzeć trochę imbiru (ok. 1 cm kłącza). Dorzucić posiekaną chili – bez pestek. Posłodzić. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy.

Dodać pokrojoną cebulę (tylko białą część).

Jajka wybić do miski. Roztrzepać z olejem sezamowym. Wlać na gotujący się rosół, cały czas mieszając widelcem, by powstały nitki.

Podawać w chińskich, niewielkich miseczkach. Udekorować posiekanym szczypiorem.

wydrukuj przepis
Składniki
  • l - rosołu drobiowego
  • kawałek imbiru
  • 1 - papryczka chili
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 2 łyżki - octu ryżowego
  • 3 łyżki - jasnego sosu sojowego
  • pęczek dymki
  • 2 - jajka
  • 1 łyżeczka - oleju sezamowego
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 283

Odcinek w całości inspirowany kuchnią chińską. Jako pierwsze danie Ewa...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów