Ewa / Przepisy / Zupa borówkowa

Opis przygotowania

Borówki przepłukać na sicie, wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 1 l), przyprawić imbirem, dodać sok z cytryny, przykryć i zagotować.

Przetrzeć przez sito. Z powrotem postawić na kuchence. Posłodzić. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszać i zagotować.

Podawać z makaronem. Na talerzu udekorować śmietaną i miętą.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 300 g - borówek
  • ½ łyżeczki - imbiru
  • 1 łyżka - soku z cytryny
  • 1 łyżka - cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka - mąki ziemniaczanej
  • drobny makaron
  • Dekoracja
  • śmietana
  • mięta
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 281

W kolejnym odcinku Ewa ugotuje zupę borówkową. Będzie też makaron z indykiem,...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów