Ewa / Przepisy / Ogórkowa na małosolnych

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pietruszkę i marchewkę – pokrojone w talarki. Wymieszać i podsmażyć. Pod koniec dorzucić posiekany czosnek.

Zalać wodą lub bulionem. Wymieszać, przykryć i ugotować.

Ogórki małosolne pokroić w talarki (najlepiej na szatkownicy). Dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dolać wodę z ogórków. Zabielić śmietaną – zahartowaną gorącą zupą. Zagotować.

Zupę zdjąć z ognia, wrzucić posiekany koperek. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można udekorować gałązką koperku.

wydrukuj przepis
Składniki
  • ½ - cebuli
  • 1 - pietruszka
  • 2 - marchewki
  • 2 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • 5 - ogórków małosolnych
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki - wody z ogórków
  • 150 g - śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • Do podania
  • ziemniaki
  • kilka gałązek koperku
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 280

Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarczą 2-3...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów