/ Przepisy / Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Opis przygotowania

Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i ugotować na małym ogniu.

Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek.

Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. Mięso oddzielić od kości, pokroić.

Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować.

Pod koniec dokwasić sokiem z kapusty. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 256
Ewa gotuje - odc. nr 256

Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi potrawy z wieprzowiny. Gotowanie rozpocznie...

 

Podobne przepisy

Krem paryski

Francuska... kartoflanka? O nie - to coś wykwintnego!

Żurek rybny

Zupa rybna nieco inaczej...

Krem z porów i gruszek

Z krążkami cebuli lub boczkiem...

Pomidorowa z papryką i ogórkami

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Gdy stanie się szklista, dodać paprykę...

Wróć do listy przepisów