Ewa / Przepisy / Rosół na obierkach z ziemniaków

Opis przygotowania

Obierki z ziemniaków przesypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na 30 minut do pieca nagrzanego do 200 st. C.

Warzywa obrać i pokroić – cebulę na ćwiartki, marchewki i kawałek selera na grube kawałki. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1 ½ l). Dodać natkę pietruszki i ząbek czosnku. Przyprawić domową mieszanką przypraw (suszone zioła oraz warzywa) i gotować na małym ogniu przez mniej więcej 1 godzinę (jarzyny powinny być bardzo miękkie).

Po ugotowaniu przecedzić i przyprawić do smaku. Można też przygotować wersję mięsną, np. na skrzydełkach z kurczaka. Do gotowego rosołu wrzucić upieczone obierki z ziemniaka, dodać świeżą gałązkę lubczyku i gotować przez ok. 20 minut. Przecedzić.

Taki rosół można podawać z ulubionymi kluseczkami. Można też przygotować knedelki wątrobiane. Wątrobę trzeba drobno posiekać (albo zmielić w maszynce). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładką masę. Na samym końcu porcjami dodać bułkę tartą – wsypywać do takiego momentu, aż masa będzie na tyle gęsta, by formować zgrabne kuleczki. Ręce trzeba zmoczyć w wodzie, następnie łyżką nabrać trochę masy i utoczyć kulkę wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonym wrzątku.

wydrukuj przepis
Składniki
  • obierki z 6 dużych ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 - duża cebula
  • 2 - marchewki
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek - czosnku
  • 1 łyżka - domowej mieszanki przypraw
  • gałązka lubczyku
  • Knedelki
  • 300 g - wątroby wieprzowej lub drobiowej
  • 1 - bułka namoczona w mleku
  • 1 - cebula
  • 2 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • ½ łyżeczki - majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 - jajko
  • ½ szklanki - bułki tartej
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 252

Tym razem Ewa postanowiła zaszaleć z poczciwym ziemniakiem. Nie zrobi jednak...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów