Ewa / Przepisy / Zupa ziemniaczana inaczej

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać szklankę bulionu grzybowego (na grzybach suszonych). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Ponownie postawić na gazie i zagotować. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Zdjąć z ognia, dodać bazylię (same listki) i wszystko jeszcze raz zmiksować.

Jeśli krem wyjdzie zbyt gęsty, można rozcieńczyć go wodą lub wywarem grzybowym.

Podawać z płatkami migdałów, uprażonymi na złoto na suchej patelni. Można udekorować listkiem bazylii.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - ziemniaków
  • sól
  • 1 szklanka - bulionu grzybowego
  • 250 g - serka mascarpone
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 garść - listków bazylii
  • 1 garść - płatków migdałów
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 199

Odcinek ziemniaczany. "Nie ukrywam, że do ziemniaków mam słabość" mówi...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów